Meny
0stk
Sum:
0,-
inkl. mva.
usb-lader-head

Støy ødelegger DAB mottaket

Et økende problem ved overgangen til DAB radio i bilen, er at støy som generes av andre komponenter i bilen ødelegger mottaket eller mottakskvaliteten på radiosignalene.

Vi er glade i å kjøpe ekstrautstyr – gjerne billige løsninger fra bensinstasjonen eller lignende, som har varierende kvalitet. Vi ser at store syndere kan være ettermonterte LED lys, USB ladere, forskjellige strømforsyninger o.l.

Ofte ser vi at enkle grep som bare å trekke ut USB laderen som står i sigarettenneren – plutselig forbedrer radiosignalet kraftig..

Det finnes regler og EU-direktiver som sier at elektrisk utstyr og elektriske installasjoner ikke skal forårsake større elektromagnetiske forstyrrelser enn at annet elektrisk utstyr kan fungere som forutsatt. Men dessverre er det ikke alle som følger dette.

radio-symbol-noter-skygge
Det som skjer er at det ettermonterte utstyret generer elektromagnetiske forstyrrelser som slår ut radiosignalet. Det vil være mer eller mindre støy fra det meste av elektronisk utstyr med aktiv elektronikk, transformatorer o.l.
Det er også her da viktig med en god antenne. Jo kraftigere og bedre radiosignalet er – jo vanskeligere er det for den elektromagnetiske støyen i å «trenge igjennom» En takantenne med god jording i bilens karosseri, er bestandig det beste. Men de fleste monterer en vindusantenne som gjerne følger med radioen eller DAB adapteret du har kjøpt.

Alle bilfabrikanter har stort sett utstyrt bilen med en god FM antenne. Ofte som en takantenne eller i en annen del av karosseriet. Bilens karosseri er en del av antennen og mottaket. Når de fleste monterer en vindusantenne for DAB, har denne en liten "flik" eller ledning som skal jordes i bilens karosseri - og det vil være viktig for mottaket på en slik antenne.

Se alle våre antenner her. 

Selv om alle fabrikanter sier du ikke trenger å skrape bort lakk for å få jording, er vår erfaring at ved å gjøre det - vil mottaket forbedres kraftig og gjøre det mer robust i forhold til støyforstyrrelser.

Vær klar over at det finnes antenner av svær varierende kvalitet på markedet. Noen levert av seriøse antenneprodusenter som legger mye forskning og teknologi i sine produkter. Andre er billige "kina"-varianter, som stort sett bare er kopier av andre antenner, bare med klart dårligere mottak. Vær nøye med antennekvaliteten og montering, særlig med jording.

Et ekstremt eksempel på hvordan støy forstyrrer radiosignaler:
» Rockheim forstyrret flytrafikken


Opplever du unormalt dårlig DAB mottak, prøv dette:
  • Sjekk om du har ettermontert elektrisk utstyr – slå av eller trekk ut av dette
  • Prøv å slå av motoren og hør om motaket er det samme
  • Prøv å slå av og på lysene og hør etter forskjeller i radiomottaket.


spectrumdab
Se også: » Viktig med god antenne

takantenne
Oppdatert
Gå til innholdet