Meny
0stk
Sum:
0,-
inkl. mva.
Artikkelheading  Plukke riktig forsterker

Hvordan finne riktig forsterker til subwooferen?

Vi ser ofte at det ikke benyttes produkter som passer sammen. Resultatet blir da ofte dårlig lydgjengivelse, dårlig basstrykk eller sprengte basser. Vi har lagd en liten enkel oppskrift på hvordan du «matcher» produktene og hvilken forsterker du skal kjøpe til subwooferen din.

Riktig Match

Det handler om å finne en forsterker som gir riktig effekt (W) i den impedansen (ohm) din subwoofer er oppgitt til. Det er ikke vanskelig, men krever at du leser litt på de tekniske spesifikasjonene før du kjøper. En god jobb på forhånd vil gi deg et bedre resultat.

 

Subwoofer i kassaSubwoofer

Det første du må finne ut er hvilken impedanse (ohm) subwooferen er oppgitt til og hvilken effekt den tåler.

Alle subwoofere er oppgitt med hvilken impedanse de er produsert i og det er denne du må finne. Under tekniske spesifikasjoner så vil du finne informasjonen du trenger.

Her er et eksempel:

Subwoofer teknisk

Her ser man at subwooferen har en spole med en impedanse på 4 ohm. og den tåler 250W RMS.

Merk!
Det finnes singelspolet subwoofere og dobbeltspolet subwoofere. I eksempelet over er det referert til en singelspolet subwoofer. For å lære mer om dette kan du lese denne artilkelen om serie og parallellkobling av dobbeltspolet basser.

Forsterker

Forsterkerne leveres med forskjellig antall kanaler. Det er viktig å finne ut om man skal kun drive en subwoofer eller om man skal henge på noen høyttalere i tillegg. I dette eksempelet bruker vi en 2 kanals forsterker kun til en subwoofer.

Forsterkere finner du her.

Forsterker

Forsterkeren skal passe med høyttaleren(e) du kobler til. For å få best mulig resultat må du finne en forsterker som leverer riktig effekt i den ohm-verdien som høyttaleren er oppgitt til.

Det er også verdt å merke seg at forsterkere er testet ved ideelle forhold og at man ikke får ut all effekten de er oppgitt til. Derfor kan det i mange tilfeller lønne seg å finne en med litt mer effekt enn du skal ha. Merk at det er forskjell på merkene og at dette ikke gjelder alle.

 

 

Et eksempel på forsterkereffekt er slik:

Forsterker teknisk

Dette er en 2-kanals forsterker som yter 85W RMS per kanal. Men, her vil det lønne seg å brokoble forsterkeren for å få ut mer effekt. Ved å belaste forsterkeren i 4 ohm så yter den 260W RMS. Det vil da si at denne forsterkeren skal passe godt til subwooferen.


Det er mer vanlig å bruke en monoforsterker til subwoofere, men disse yter mest effekt i  1 og 2 ohm. 

Vi har gjort det enklere å finne riktig forsterker på nettsiden ved å bruke filter:

Filter
Dette filteret skal hjelpe deg i å finne riktig forsterker.

Oppsummering

Plukk riktig utstyr og opplev lyden som den skal være. Riktig proposjonert effekt gir utstyret en lengre levetid og gjør deg mer fornøyd. hvis du synes dette ble vanskelig eller du vil ha noen forslag så kan du snakke med av av våre dyktige ansatte.

Oppdatert
Gå til innholdet