Meny
0stk
Sum:
0,-
inkl. mva.
justering-forsterker-topp

Justering av stereoanlegget

Justering av et stereoanlegg er like viktig som en god montering. Et dårlig justert anlegg vil gi lite imponerende lyd og kan være skadelig for høyttalerne.

Forberedelse

Noen innstillinger må gjøres før du slår på radioen eller evt. kobler til strømkabelen.

Sørg for at alle justeringer unntatt delefilter skrus til minimum. Dette skal gjennomføres på alle forsterkere, delefiltre, equalizere og lignende. Du kan da slå på radioen, men med volumkontrollen av.

Sørg for at bass, diskant, balanse og fader er skrudd til 0.

Loudness og bassboost funksjoner skal være slått av.

Evt. equalizere og tidsforsinkningskretser skal være avslått.


Se også våre beste tips for god lydkvalitet i bilen.


Grunnjustering


Den første justeringen som skal gjøres er å stille inn delefiltere. Vær oppmerksom på at både radio og forsterker kan ha innebygget delefilter og du kan benytte deg av kun en av disse. Hvis både forsterkeren og radioens delefiltre benyttes samtidig, vil det føre til rot og som regel dårlig lyd. En kostbar radio er ofte utstyrt med delefilter. Det er da enklere å bruke, da du sitter i bilen under justeringen. Først bør du bestemme deg for hvilke delefiltre du vil benytte deg av. Her kan du få en god anbefaling fra en av våre ekspeditører.

Bilradiospesialisten kundeservice


Start med bassen. Den skal justeres til ”lowpass filter” ofte kalt ”LP”. Frekvensen settes i forhold til hvor stor bassen er. Se tabellen for anbefalt justering.

Høyttalere skal justeres til ”highpass” ofte kalt ”HP”. Frekvensen settes som regel til det sammen som basselementet, men ikke alle høyttalere klarer lave frekvenser. Se tabellen nedenfor for anbefalt justering.


 Høyttaler størrelse Delefilter  Frekvens 
 10 cm  HP 200Hz 
 13 cm  HP 150Hz
 16 cm  HP  100Hz
 20 cm  HP  Samme som sub
 6x9"  HP  Samme som sub
 10" Subwoofer  LP  70-90Hz
 12" Subwoofer  LP  60-80Hz
 15" Subwoofer  LP  50-70Hz


Justering av volum

forsterker_3-2CH

Det neste vi skal ta tak i er nivåjusteringen på forsterkeren.

Skru volumkontrollen til radioen opp til du hører litt ulyd og deretter litt tilbake. Du skal ikke holde høyere volum enn ¾ av maksimalt volum selv om det er mulig.

Start med bassforsterkeren. Skru nivåkontrollen opp til du hører ulyd og deretter litt tilbake.

Ta deretter med høyttalerforsterkeren og juster både fram og bakhøyttalere til du synes det er en god balanse mellom bass og høyttalere.

Normalt vil vi anbefale at framhøyttalerne skal spille litt høyere enn bakhøyttalerne for å holde lydbildet foran i bilen. Dette er ikke alltid mulig uten å miste enkelte lydspektre.


Støy i stereoanlegget? Les hvorfor og hvordan du fikser det. 

Avslutning


Et perfekt anlegg trenger ingen flere justeringer. Dessverre er ikke en bil en ideell plass for et perfekt anlegg, og da må man benytte seg av ekstra funksjoner. Det er nå du skal justere ekstra bass, diskant, equalizere og tidsforsinkningskretser etter ønske. Er du ute etter ren Hi-Fi lyd, vil vi anbefale at alle ”bass-boost” lignende kretser ikke brukes.rf-corvette-1200x644
Oppdatert
Gå til innholdet