Meny
0stk
Sum:
0,-
inkl. mva.
subkasse-ill

Parallellkobling og seriekobling

Ved sammenkobling av flere høyttalere er det viktig å være klar over hvordan det gjøres for å få riktig belastning av forsterkeren.

En forsterker leverer mer strøm til en subwoofer med lav impedanse (Ohm) enn den gjør til en med høyere impedanse. Men det er stor forskjell på hvor lavt du kan belaste en forsterker. Her er det viktig at du ser på dataene for forsterkeren din (se gjerne i bruksanvisningen for å finne dette) Det er viktig at du ikke belaster forskeren lavere enn det den er beregnet for. Når forsterkeren lastes ned vil den yte mer effekt, men lydkvaliteten blir ikke bedre. Ønsker du best mulig lydkvalitet, anbefaler vi at du laster denne i 4 Ohm. Skal du ha mest mulig effekt  - mest mulig "booom", kan du laste forsterkeren ned mot det som angitt i dataene. 

Vær oppmerksom på at en dobbelt-spole (DVC) basshøyttaler vil oppføre seg som om du kobler to stk. med enkel spole. DVC-subwoofere tilbyr samme ytelse enten de kobles i serie eller parallell. Strømhåndtering, frekvensrespons og andre spesifikasjoner endres ikke - den eneste forskjellen er impedansen (belastningen) for forsterkeren. Du kan kjenne igjen en DVC subwoofer på at denne da har 4 høyttalerterminaler - mens en SVC subwoofer har 2.


Les også om brokobling her. SVC (Single Voice Coil) = Subwoofer med enkel talespole
DVC (Dual Voice Coil) = Subwoofer med dobbel talespole


En vanlig enkel høyttalertilkobling ser slik ut - Men skal vi koble sammen flere, er det spesielle forhold vi må ta hensyn til.
testbilde-forsterker-2

Parallell-kobling

F.eks. har du 2 stk basshøyttalere som skal kobles til en forsterker - Dine basshøyttalere er hver på 4 ohm. Hvis du da parallellkobler disse på forsterkeren vil belastningen på forsterkeren bli 2 Ohm. Det er viktig å være klar over dette, da det er forskjellig hvor langt ned en forsterker kan lastes. De fleste forsterkere av brukbar kvalitet klarer 2 Ohm, og mange er også oppgitt lavere enn dette. Sjekk forsterkerens spesifikasjoner.

2xsub-parallell


parallell-4

Når vi parallell kobler høyttalerne vil det si at vi kobler flere høyttalere sammen. Med pluss mot pluss og minus mot minus. Det er nå Ohms lov kommer til nytte. Hvis vi parallell kobler to elementer, vil resultatet bli at Ohm verdien halveres.
Det samme gjelder om du har et høyttalerelement med dobbel spole. Du må da regne på hver enkelt spole. Om du parallell kobler den doble spolen på din 2x4Ω høyttaler, vil resultatet bli 2Ω 
1xsub-DVC-parallell
parallell-2

    

Seriekobling

Når du serie kobler elementene - vil det si at du kobler sammen spolene som vist i eksemplet:

Når du seriekobler, vil Ohm verdien dobles

2xsub-serie


Et annet eksempel med et dobbelt spole element:

1xsub-DVC-serie-2
serie-2Å kombinere parallell og seriekobling

Ved å kombinere parallell og seriekobling, kan vi enklere bestemme hvilken Ohm verdi vi sitter igjen med. 

Her et eksempel hvor vi bruker to elementer som begge har dobbel spole:

2xsub-DVC-parallell-serie


parallell-serie-1Et annet eksempel på det samme.. Vi kombinerer parallell og seriekobling på 4 stk SVC subwoofere. Hvis alle disse subwooferene er 4Ω - Vil denne konfigurasjonen gi 4Ω last til forsterkeren:
4xsub-SVC-parallell-serie
Ved brokobling av flerkanalsforsterker

Dersom man benytter en 2- eller 4-kanals forsterker er det vanlig å brokoble to utganger ved tilkobling av subwoofer(e) . Måtene å koble selve subwooferne/høyttalerne på blir de samme, men her er det viktig å tenke på at ved brokobling dobles belastningen per kanal (halverer Ohm-verdien). Med andre ord, kobler du en 4 Ohms subwoofer med brokobling mot en 2-kanals forsterker er belastningen per kanal 2 Ohm. De fleste flerkanals forsterkere er ikke oppgitt til å tåle lavere motstand enn dette, så man bør derfor sjekke hvor lav motstand forsterkeren tåler.

» Brokobling

tips-rod

Se også:

Oppdatert
Gå til innholdet