Meny
0stk
Sum:
0,-
inkl. mva.
snorre-1b

Derfor skiftet Snorre til DAB-radio i bilen nå

Å skifte til DAB i bilen trenger slett ikke være en dyr affære

Om under ett år slukkes FM-senderne i Trøndelag og fortsatt er titusenvis av trønderske biler uten DAB-radio. Heldigvis finnes det løsninger som slett ikke trenger å koste skjorta, og det fikk bileier Snorre Breivik erfare.


Å lytte til radio i bilen er noe de fleste av oss gjør, selv om vi kanskje ikke tenker over det. I Trøndelag slukkes FM-nettet i februar for NRK, og i april for P4, Radio Norge og lokalradio. Da blir det mange stille bilturer fremover, om man skal tro undersøkelsen som viser at det kan være opptil 200 000 biler i Trøndelag som fortsatt kjører rundt med kun FM-utstyr. Så vil du ha gleden over radio det etter 2017, må det gjøres et tiltak.


- I verste fall venter folk til rett før man går over til DAB, før man skifter utstyr. Det kan jo bety at ekstremt mange kommer på kort tid for å bytte radio, og da blir det nok mye kø, forteller Jan Erik Elverum, administrativ leder og salgssjef hos Bilradiospesialisten i Trondheim.


Det har lenge versert rykter om at slukkingen av FM-nettet kan utsettes, men kulturminister Linda Hoftstad Helleland kan bekrefte at slukkingen vil skje i 2017 som planlagt. Det har bileier Snorre Breivik fått med seg, og han skiftet nylig fra FM-radio til DAB i sin bil.


- Jeg lytter mye til radio i bilen og vi vet jo alle at slukkingen av FM-nettet skjer, så jeg skiftet like greit med en gang. Folka hos Bilradiospesialisten hentet bilen min og to timer etterpå parkerte de den utenfor jobben med en splitter ny DAB-radio installert, forteller Breivik.


Bileier Snorre Breivik har allerede fått testet ut sin nye DAB-radio fra Bilradiospesialisten. Og han mener dekningen er betydelig bedre enn tidligere. (Foto: Bilradiospesialisten)
Bileier Snorre Breivik har allerede fått testet ut sin nye DAB-radio fra Bilradiospesialisten. Og han mener dekningen er betydelig bedre enn tidligere.

Ikke dyrt og tidkrevende

Bilradiospesialisten startet i Trondheim i 1976, og er i dag Nordens største spesialforretning innen bilunderholdning, navigasjon og alarm. Selskapet bygger på mange års erfaring i bransjen, og består av fagfolk som har fulgt utviklingen på nært hold i flere tiår.

Det verserer også mange myter der ute om hva som skal til for å kunne lytte til DAB. Mange tror det kan bli både en tidkrevende og kostbar affære å skifte utstyret i bilen, og om du er en av dem, kan Elverum gi deg gode nyheter.

- Vi kan tilby adapter-løsninger fra noen hundrelapper til helt nye komplette anlegg, alt etter hva man ønsker. Vi skreddersyr kreative kvalitetsløsninger tilpasset alle dine behov og krav, og det trenger verken koste ekstremt mye eller ta lang tid. Setter du igjen bilen her så kan vi faktisk ha det klart på en time eller to. Men jo lengre man venter, jo verre kan køen bli, forklarer Elverum.

- Bedre for lytteren

Selv om debatten rundt DAB har versert i media, mener Elverum at løsningen har sine positive sider.

- FM-slukkingen er kanskje beklagelig for noen, men DAB-teknologien betyr mye bra for lytterne. Det er støyfri radio og klar lyd, der det er dekning. Er det ikke dekning, så er det taust, men DAB har bedre dekning enn FM og det er plass til flere stasjoner. Det viktigste for oss er å informere om hvilke løsninger som finnes der ute for de som fortsatt vil høre på radio.

For å lytte til radio, selv om det nå blir med DAB, er fortsatt noe folk ønsker, skal man tro undersøkelsene som er gjort. 74 prosent av radiolytterne sier at det er viktig å høre på radio i bilen, og kun seks prosent sier at de bruker streaming av musikktjenester i bilen.

- Vår erfaring stemmer med undersøkelsene, radio i bilen er viktig for mange. Og med 41 prosent som med sikkerhet sier at de ønsker å oppgradere til DAB med adapter eller ny radio, sier det seg selv at man bør vurdere å være ute i god tid, sier Elverum.

Og kunden Snorre Breivik sier seg enig. Han fikk skiftet på dagen og har allerede rukket å teste ut sin nye DAB-radio i både Sør-, Vest- og Midt-Norge.

- Jeg er utrolig fornøyd, det er mye bedre dekning og flere kanaler å velge i. Den nye radioen har fungert perfekt far første dag og det er utrolig lettvint at Bilradiospesialisten fikser alt, så dette anbefaler jeg, sier Breivik.


DEFA-Tracking_Finder_Icon FAKTA

antenne_sender2Digitalradio er samlebegrepet for radio som sendes digitalt. Dette betyr radio via DAB, internett/mobilnett og tv-apparater.

DAB (Digital Audio Broadcasting) er en digital kringkastingsteknologi som er utviklet i Europa og benyttes i en rekke land i verden. DAB brukes ofte som fellesbetegnelse for både DAB og DAB+. Teknologien bar først betegnelsen DAB men har siden fått en teknisk oppgradering når det gjelder lyd og blitt utviklet til DAB+ 

DAB-radio brukes som fellesbetegnelse for både DAB og DAB+. Når det digitale radioskiftet er gjennomført, må du ha en DAB+ mottaker for å lytte til alle DAB-kanalene. Var du blant dem som kjøpte DAB-radio før 2009, har du mest sannsynlig en DAB-radio.

Da første generasjon av DAB ble lansert for mer enn 20 år siden var teknikkene for lydkomprimering mindre avanserte enn i dag og lyden tok mer plass for å oppnå samme lydkvalitet.


Mer om DAB

» Når slukker FM senderen i ditt distrikt
» En guide til valg av DAB+ løsning som passer deg best
» Bekrefter slukking av FM-nettet
» Viktig med god antenne
» Tunnelutbygging
» Gammel teknologi i bilen din 

Oppdatert
Gå til innholdet