Meny
0stk
Sum:
0,-
inkl. mva.
50-tall

Gammel teknologi i bilen din?


Denne artikkelen er mer enn 5 år og inneholder utdatert informasjon

Gammel teknologi 

I 1954 ble den første FM-senderen satt i drift i Norge. Det tok 25 år før hele Norge var dekket med FM-sendinger. Vi benytter i dag radioer som bygger på den samme teknologien - gjerne levert i en hypermoderne og teknisk avansert bil anno 2016.

På tide med noe nytt

Den vedtatte standarden for radiolytting i Norge er DAB+ Digital radio. Dette er moderne digitale radiosendinger som gir deg fordeler som flere kanaler, mer informasjon - for eksempel navn på musikken som spilles, bedre lyd og - ikke minst - forbedret radiomottak som gir et støyfritt og behagelig mottak. Grunnet den tekniske løsningen er DAB bedre egnet for mottak i bil og andre mobile enheter.

antenne_sender2DAB er nå tilgjengelig over hele landet, med et større utvalg kanaler enn noensinne. 

De riksdekkende FM-nettene opphører i 2017

Les også: Bekrefter slukking av FM-nettet

Fakta om DAB

Digitalradio er samlebegrepet for radio som sendes digitalt.
Dette betyr radio via DAB, internett/mobilnett og tv-apparater.

DAB (Digital Audio Broadcasting) er en digital kringkastingsteknologi som er utviklet i Europa og benyttes i en rekke land i verden. DAB brukes ofte som fellesbetegnelse for både DAB og DAB+. Teknologien bar først betegnelsen DAB men har siden fått en teknisk oppgradering når det gjelder lyd og blitt utviklet til DAB+.

DAB-radio brukes som fellesbetegnelse for både DAB og DAB+. Når det digitale radioskiftet er gjennomført, må du ha en DAB+ mottaker for å lytte til alle DAB-kanalene. Var du blant dem som kjøpte DAB-radio før 2009, har du mest sannsynlig en DAB-radio.

Da første generasjon av DAB ble lansert for mer enn 20 år siden var teknikkene for lydkomprimering mindre avanserte enn i dag og lyden tok mer plass for å oppnå samme lydkvalitet.

DAB+ gir enda mer plass og sørger for flere radiokanaler i sendernettene, itillegg gir den bedre rom for tilleggstjenester som tekst og bilder som følger digitale radiosendinger. Signalsvakheter håndteres også ulikt i det to variantene, svinnende signaler på en DAB-radio høres ut som bobling mens med DAB+ glir signalet heller ut.

En enkel måte å sjekke radioens teknisk format, er å lete opp kanalene NRK Sport eller P5 Hits. Hvis du får inn disse med tekstinformasjon og lyd kan du med sikkerhet slå fast at apparatet har DAB+.

En radio i DAB+ kan ta inn alle radiosendinger – uansett om det fra kringkaster kodes i DAB eller DAB+. Alle digital radioer er såkalt bakoverkompatible og har også FM-mottak

Ekte spesialister

Dette er vårt fagfelt - og vi legger stor vekt på kompetanse innen digital teknologi til bilen.
Faktisk har vi solgt og montert DAB i bilen i 20 år. (Her er en avisartikkel fra 2005)

Vår lange erfaring med radiomottak håper vi skal komme deg til nytte når du skal velge radio for det 21. århundre.

Oppdatert
Gå til innholdet