Som navnet vårt antyder – er vi mest kjent for stereoanlegg til biler. Men vi fører også et bredt utvalg av utstyr til båt. Enten du er ute etter en enkel radio i styrhuset eller vil bygge en full «partyboat» har vi lydutstyret som trengs. Vi fører også et stort utvalg av LED lys, både flombelysning til store båtdekk og små praktiske arbeidslys til mindre båter.
Mange av de samme løsningene brukt i bil, vil også kunne overføres til båten – men det er noen spesielle hensyn å ta for å få et vellykket båtstereosystem. Alle disse marineproduktene kan med fordel også brukes i andre fuktige og utsatte miljøer - eksempelvis bad, på terrassen, ved boblebadet, på ATV`en o.l.
Hva skal du se etter når du velger lydutstyr til båten? Vannet, saltet og solen som gjør båtlivet så moro kan samtidig være skadelig for elektriske komponenter. Hvis båtstereoen din ikke er designet for å motstå dette miljøet, vil det få en kortere levetid. Derfor lages det komponenter for det marine miljøet som er spesielt beskyttet – som for eksempel ved valg av korrosjons frie materialer, lakkerte kretskort o.l. Mange velger likevel en vanlig bilradio/spiller som musikk-kilden i båten, fordi utvalget er større. Vær oppmerksom på at slike radioer ikke kan stå utendørs på båt, og vil selv innendørs være mer utsatt for saltholdig og fuktig luft.
Fusion sine marineradioer er "True Marine" og IP68 sertifisert. Disse kan stå ute i vær og vind - så lenge de er montert riktig. På alle True-Marine™ akkrediterte produkter kan du være sikker på at FUSION står ved sine produkter og er stolte av å levere True-Marine™ kvalitetsprodukter til ditt fartøy. FUSION True-Marine™ -produkter er designet og konstruert spesielt for havmiljøet. True-Marine™ -produkter underkastes streng miljøprøving under tøffe marine forhold for å overgå industristandarder for marinelektronikk.
Visste du forresten at du kan bruke én antenne til flere apparater i båten?
Når det gjelder båthøyttalere er det viktig at disse er bygget med plastmaterialer (for eksempel polypropylen) i membraner og korrosjons frie viklinger i spolen. Mange «vanlige» høyttalere bruker pappmembran – du kan tenke deg hvordan papp reagerer med det fuktige miljøet på sjøen.
- Vannbestandig
-
Kan håndtere sprut og lett regn, men ikke bygget for å håndtere mye vann. Noen komponenter betegnes også som vanntett – disse vil tåle mere vann (nedsenkning i vann). Se etter IP sertifisering og produsentens beskrivelse.
- UV-resistent
-
Designet for å motstå skader fra sollyset. Spesielt på høyttalere og deksler, som ikke blir bleket eller misfarget i solen.
- Anti-korrosjon
-
Spesielt utviklet for å motstå rust og korrosjon når komponentene utsettes for saltvann. Eksempler på anti-korrosive egenskaper inkluderer lakkerte kretskort, belagte koblinger, et rustbestandig chassis og rustbestandige fester/skruer
- NMEA
-
står for National Marine Electronics Association. Organisasjonen, som består av representanter fra de fleste leverandører innen maritim elektronikk, har gått sammen om å utvikle en standard for sammenkobling av ulike produkter. I dette nettverket kan forskjellige komponenter sammenkobles – for eksempel kan radio styres fra kartplotter o.l.
- ASTM Test Standards
-
Marine Grade standarder sikrer motstand mot ekstreme miljøer. ASTM B117 salt / tåketest standarden gir akselerert aldring i et kontrollert korrosivt miljø for å frembringe relativ korrosjons-bestandighets informasjon for prøvestykker av metaller og belagte metaller. ASTM D4329 teststandard er ment å indusere egenskapforandringer forbundet med sluttbruksforhold, herunder virkningen av sollys, fuktighet og varme.
- DAB+ til sjøs
-
De landsdekkende DAB-nettene er bygget med tanke på god dekning også til sjøs. Langs det meste av Norges kystlinje kan man høre DAB-radio minst 50 km fra land. Se også dekningskart.
Antennens plassering i båten er viktig for å få godt mottak av all type radio. En god og riktig montert antenne (høyt og fritt) gir mottak i, og et stykke utenfor dekningsområdet vist på kartene. En feilmontert eller dårlig antenne kan gjøre at en ellers god radio ikke fungerer. Være nøye med DAB-antennen når du oppgraderer til DAB i båten.
- Antennen skal plasseres så høyt og fritt som mulig.
- DAB-antenner skal stå loddrett for best mulig mottak.
- En dedikert DAB-antenne er best. FM-antenner er generelt uegnet, men en passiv type kan i noen tilfeller benyttes. (Se tips lengre ned i artikkelen)
- I toppen av en mast er vanligvis veldig bra, gjerne ved siden av f.eks. VHF-antennen.
- Montering på tak, targabøyle e.l. kan være gode alternativ.
- Plassering innvendig i skrog eller overbygg av glassfiber eller tre kan være bra dersom det ikke er andre forstyrrende apparater i nærheten.
- Plassering lavt over havflaten betyr svakere signaler, spesielt nær land.
DAB sendes på frekvensene 174-240MHz, og antennen du velger bør være tilpasset hele dette området. Har du en enkel piskantenne for FM som er plassert høyt og fritt, kan den sannsynligvis benyttes med noen tilpasninger. En enkel, FM-piskantenne uten tilpassing i form av filter eller forsterker, montert høyt og fritt, kan fungere godt også som DAB-antenne. Slike FM-antenner er lengre enn DAB-antenner. Ved å redusere lengden på pisken til ca 32 cm om den er montert på metall/jordplan, eller ca 64 cm om den er montert på f.eks. glassfiber, blir den bedre tilpasset DAB, men dermed dårligere til FM. En anbefaling fra oss er Glomex DAB antennepakke.
Se våre marine-antenner og -tilbehør.
Radio/ hovedenhet
Her finnes det marinespillere med lakkerte kretskort og vannavstøtende front. Som regel er også chassis laget av et ikke korroderende materiale. I dag vil du gjerne ta med deg musikken din til båten – og for eksempel bruke strømmetjenester for overføring til stereoanlegget. Så en ny hovedenhet med Bluetooth kan være tingen. Ofte monteres spilleren i kabinen og du vil gjerne ha en fjernkontroll på dekk eller ved førerplassen. Her finnes det flere løsninger, men en kablet fjernkontroll er å foretrekke. Den aller beste løsningen er å bruke en radio med en fjernkontroll koblet opp i et NMEA 2000 nettverk.
Et eksempel på en suveren slik løsning er Fusion MS-RA70 og NRX300 fjernstyring.
Les mer
Høyttalere
Når du skal kjøpe høyttalere, anbefaler vi alltid å bruke såkalte marinehøyttalere. Disse er utstyrt med plastmembraner (som polypropylen) og gummioppheng for maksimal vær-beskyttelse. Høyttalerne er ofte også spesifisert annerledes enn høyttalere for bil, da de er beregnet for å måtte spille høyere i et åpent og ganske støyende miljø. En annen viktig detalj med disse er at de som regel også er magnetisk skjermet. Viktig om de står i nærheten av kompasset. Det finnes et bra utvalg av gode høyttalere til båt, både for innfelling og med kabinett. Du finner et bredt utvalg av høyttalere hos oss - fra de enkleste kabinett høyttalerne til noen få hundrelapper - til de større og velspillende Hi-Fi marine høyttalerne fra produsenter som for eksempel Rockford Fosgate, Fusion, Sony, Alpine, JL Audio, Pioneer m.fl.
Les mer
Subwoofere
Her gjelder de samme forhold som for høyttalere. I en båt er lytteforholdene helt annerledes enn i en bil. Med større rom og åpne områder for å nyte musikken. Da vil høyttalerne ofte høres litt spinkle ut i lyden og ved å montere en subwoofer vil du få en helt annen dybde og liv i musikken.
Les mer
Forsterkere
En god marineforsterker vil som annen marineelektronikk – være bygd opp av lakkerte/belagte kretskort og kontakter. Ofte vil et anlegg i båten kreve mer effekt enn tilsvarende i bil. Rett og slett for at du spiller ut i fri luft og kanskje har mer støy å overdøve.
Les mer
Partyboat
Skap partystemning ombord med et godt lydanlegg og kanskje litt stemningslys i høyttalerne. Stream musikk fra Spotifylisten din og la festen begynne. Har du mulighet, vil et par wake-høyttalere kanskje gjøre susen.
Power Inverter
En power inverter er utrolig praktisk å ha ombord. Den omformer 12 volt strøm til 220 volt, så du kan bruke "vanlige" elektriske produkter i båten. Perfekt for lading og drift av for eksempel telefoner, PC, nettbrett o.l. Sjekk ut DEFA Inverterpakke 600W
Les mer
- Montering og plassering av komponenter
-
I motsetning til de fleste biler og lastebiler er det ikke et bestemt sted som er ideelt i alle båter. Ulike modeller har forskjellige løsninger og plassbegrensninger. Hvis du bytter ut båtens eksisterende radio og høyttalere, kan du sannsynligvis bruke samme plassering og tilkoblinger. Ofte kan et vanntett deksel foran radioen være løsningen om du monterer spilleren utendørs. Forsterkere og subwoofere kan for eksempel monteres i hulrom, under seter eller sidepaneler. Alt avhenger av båten din og hvordan du vil ha det.
- Jording av elektriske komponenter
-
kan være en utfordring i en båt, selv om noen har det som kalles jordingsplater. (Ta kontakt med produsenten din for mer informasjon.) Løsningen er heldigvis enkel; Trekk både pluss og minus ledningen direkte til batteriet (sekundærbatteriet) – så er du sikker på en god kobling.
- Andre spesialløsninger
-
Som du ser, fører Bilradiospesialisten et stort utvalg av komponenter for din båt. Det være seg marine-spesifisert utstyr, eller du kan bruke andre 12V bilkomponenter for å få anlegget akkurat slik du vil ha det.