Meny
0stk
Sum:
0,-
inkl. mva.
takantenne

Viktig med god antenne

Bedre antenne = bedre mottak

Har du dårlig DAB mottak i bilen, er den mest sannsynlige årsaken at antennen ikke er god nok.
Hvis du vil forsikre deg om at du har best mulig radiomottak, eller opplever dårlige signaler med DAB-radioen i bilen, er det naturlige å se nærmere på antennen.
Uansett teknologi - analog eller digital, for å få godt radiomottak - må du også ha en god antenne. Med en dårlig antenne vil selv en god radio gi dårlig mottak. Kjører du regelmessig i områder der radiosignalene ikke er sterke, kan det hende du behøver en bedre antenneløsning.

De aller fleste DAB+-radioer og -adaptere har gode mottakere, men ytelsen på antennen som følger med kan variere.

Alle bilfabrikanter har stort sett utstyrt bilen med en god FM antenne. Ofte som en takantenne eller i en annen del av karosseriet. Bilens karosseri er en del av antennen og mottaket. Når de fleste monterer en vindusantenne for DAB, har denne en liten "flik" eller ledning som skal jordes i bilens karosseri - og det vil være viktig for mottaket på en slik antenne. Selv om alle fabrikanter sier du ikke trenger å skrape bort lakk for å få jording, er vår erfaring at ved å gjøre det - vil mottaket forbedres kraftig. 

Michel Gascoin er teknologi-rådgiver i NRK Distribusjon. Han sier det ofte er ei dårlig antenne i bilen som gjør at DAB-signalene svikter.


"– Det finnes jo folk som klager på dekning, men som oftest er det et antenneproblem egentlig. Jeg bruker mye tid på å teste alle antennene som finnes for bil her i Norge, og kan konstatere at det er hummer og kanari, sier han.

Store forskjeller på antennene
Om et og et halvt år slukkes FM-nettet for radio. Da må du ha en DAB+-mottaker for å høre riksdekkende radio i bilen. Det betyr at du må investere i en ny bilradio, eller kjøpe en adapter for å kunne høre på radiosendingene. Svært mange har DAB-antenna på innsiden av frontruta. Men ofte er antennene som følger med DAB-radioen dårlig.


– En dårlig glassantenne kan kreve signaler som er 16 ganger sterkere enn om du har en takantenne, sier Gascoin.


Men det finnes også gode glassantenner, sier han, men det er i hovedsak glassantenner man må kjøpe utenom. Man bør kjøpe en bedre antenne enn den som følger med pakken, opplyser Gascoin."

(Kilde nrk.no)

Vær klar over at det finnes antenner av svær varierende kvalitet på markedet. Noen levert av seriøse antenneprodusenter som legger mye forskning og teknologi i sine produkter. Andre er billige "kina"-varianter, som stort sett bare er kopier av andre antenner, bare med klart dårligere mottak. Vær nøye med antennekvaliteten og montering, særlig med jording.  

Et annet problem kan være biler som har varmereflekterende stoff i vinduet, solfilm eller varmetråder i frontruten. Her vil det da være bedre å montere en vindusantenne i sidevinduet bak.

DAB-sendingene sendes med vertikal polarisasjon. DVS at antennen må monteres vertikalt for at du skal kunne få et brukbart radiomottak. 

Se også hvordan støy kan ødelegge DAB-mottaket. 
De forskjellige antennetypene

takantenne-ill1) Takantenne


Fordeler og ulemper
• Den beste antenne for følsomhet og ytelse.
• Krever at hull bores på taket. Monteres helst av en med erfaring.

Prisene starter på ca 900,- kroner


 

Glassantenne

2) Glassantenne

For montering på innsiden av frontruten. Typisk i øvre høyre hjørne.

Fordeler og ulemper
• Enkel montering. Passer alle biler. Diskret og lite synlig. Kan fjernes uten spor etter installasjon.
• Ikke det beste mottaket i utkanten av dekningsområder.

Prisene starter på ca 300,- kroner
Se radio.no's instruksjonsvideo om montering av glassantenne her

3) Magnetfotantenne
magnetfot-illTakantenne for montering ved hjelp av magnetisk fot.

Fordeler og ulemper
• Enkel montering.
• Passer alle biler.
• Kan fjernes uten spor etter installasjon.

Ikke en permanent installasjon. Vanskelig med sikker kabelgjennomføring. Kan lett bli stjålet

Prisene starter på ca 200 - 300,- kroner
4) FM / DAB forsterket DAB adapter
Lar deg benytte bilens originale FM-antenne som kombinert FM og DAB antenne!

Antenneforsterker
Fordeler og ulemper
• Enkel montering.
• Utnytter bilens originale antenne.
• Ingen ekstra antenner synlig

 

Må brukes sammen med en eksisterende ikke-forsterket (passiv) antenne. Passer for alle biler med Fakra antenne kontakt og phantom strøm spenning. (bla. til de fleste nyere tyske bilmodeller)

Pris ca 800,- kroner

Pluggtyper

DAB radio mottakere bruker i hovedsak tre forskjellige kontakter, SMA, SMB og Fakra
SMB er den langt vanligste og er en type "trykk"-kontakt. SMA er en skru-type kontakt. Fakra kjennes igjen på plastkappen rundt kontakten.

SMB SMA  FAKRA
 
smbkontakt
 
sma
 
 fakra-ill

 

Mottakskvalitet

Bilradiospesialisten tilbyr opplysninger om mottakskvaliten på sine DAB-antenner. Vi er de eneste som viser kvaliteten på antennen vi selger - og på hver DAB-antenne i vår web-shop vil du finne vårt estimat på hvor god DAB+ dekning du får med de forskjellige antenne løsningene.

Her finner du våre antenner

mottak-dab-google

Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål vedrørende montering av antenne.

Oppdatert
Gå til innholdet