Meny
0stk
Sum:
0,-
inkl. mva.
Artikkelheading  Dempematrialer

Lyddemping

Dempematerialer gjør mer enn du tror.

dempematter_utvalgLyd er vibrasjoner, vibrasjoner fører til ulyder. I en bil står høyttalere i en bildør som er laget av metall og plast som ikke er det beste materialene når man vil ha god lyd. Derfor vil man ved å dempe disse oppnå en mye bedre lydgjengivelse.

Typer støy
Når bilen ruller på asfalten så produseres det veistøy. Dette slår gjennom de tynne blekkplatene i de fleste bilene og gir deg en jevn, men forstyrrende bakgrunnslyd. Det gjør at de fleste skrur opp stereoanlegget mer for å overdøver dette.
I tillegg så har du resonans som skjer når musikken treffer de frekvensene som får både metallet og plasten i bildøren til å spille med, men ikke så vakkert som høyttaleren. Dette kan ødelegge lydbildet og høyere volum gjør problemet større.
Vi har også refleksjonslyd som produseres ved at lyden på baksiden av høyttaleren treffer veggen og reflekterer tilbake i høyttaleren. Bakveggen i dette tilfellet er dørens ytterdel i metall.

Typer matter
Det finnes matter for alt. Butyl, asfalt, skum, aluminium og flere.
Tynne butylmatter og evt tykke asfaltmatter brukes for å fjerne resonans. Dette er den mest brukte matten og den som gir deg mest effekt. I tillegg til dette vil den også dempe ganske mye veistøy og i beste tilfelle gi deg opp til 18dB lyddemping. For å sette det i perspektiv så vil en demping på 6dB oppleves som en halvering av støyens volum.
Tykkere Skum matter isolerer bilen mot kulde og varme, samt fjerner mye av gjennomslagslyden. denne matten brukes vansligvis som et lag utenpå butylmatten. en slik kombinasjon gjør underverker i de fleste bilene og gir deg følelden av en bedre bil. Stillere kupe og bedre lyd. Utvalget av dempematerialer finner du her.

Montering
Det er ikke vanskelig å montere.
GZDR1000GSAlle mattene har en side med lim og en uten. De fleste merkevarene er myke, fleksibel og lette å forme mot ujevne overflater. Du må bare passe på at det ikke er kjølig når du skal gjøre jobben. Kalde matter er stivere enn varme matter. derfor benyttes det ofte varmepistol for å gjøre mattene mer samarbeidsvillig p
å kalde dager. Du kan stryke ut mattene med hendene eller en egen rull som er laget for formålet. Du finner utvelget her.


Tips
Når du har tatt av dørtrekket så ser du fort av bildøren ikke er bygd som en kasse. for å bedre bassgjengivelsen så kan man "tette" disse åpningene med aluminiumsmatter. Når du får bygget en tettere kasse ut av døren, så spiller høyttalerne betydelig bedre.Du kan lese mer om disse her.
Oppdatert
Gå til innholdet