Meny
0stk
Sum:
0,-
inkl. mva.
jording-head

Veien til god jording

En av de vanligste feilene som oppstår i et bilstereosystem med ekstern forsterker er jordingsrelatert. Dårlig eller svak jordforbindelse vil skade elektroniske komponenter enten i forsterkeren eller i CD-spilleren.

tips-rod
En av de vanligste feilene som oppstår i et bilstereosystem med ekstern forsterker er jordingsrelatert. Dårlig eller svak jordforbindelse vil skade elektroniske komponenter enten i forsterkeren eller i CD-spilleren.Dårlig jording trenger ikke bety at du nødvendigvis har gjort noe feil, men at for eksempel chassiset i din bil ikke fører god nok jord til CD-spilleren eller til forsterkeren. Det er i disse tilfeller man skulle ha tatt de nødvendige grepene på forhånd. Du får ingen forvarsel før skaden skjer.

En gjenganger er at forsterkeren ikke har samme jordingsplan som CD-spilleren og ender opp med å kompensere dette ved å trekke jord via signalkablene. Det forårsaker at du brenner utgangene på CD-spilleren. Slikt dekkes ikke på garanti, da det ikke er feil med CD-spilleren eller forsterkeren, men en svakhet i monteringen.

Se også våre beste tips for å unngå støy i stereoanlegget.

Dette bør du alltid gjøre:

Jordingskabelen skal være i samme dimensjon som strømkabelen. Dvs. hvis du har en 21mm², skal jordkabelen også være 21mm².

rf-jording-ill
 
Når du fester jordkabelen til chassiset på bilen, må du passe på at du får god kontakt. Dette oppnår du ved å pusse bort lakk og smuss og deretter feste kabelen med en passende kabelsko, gjerne med stor kontaktflate, mot chassis med en gjennomgående bolt. Pass på at delen du fester til ikke er punktsveiset mot bilen.

Det er viktig at du også trekker en kabel mellom forsterkerens jordingspunkt og fram til CDspillerens ramme/chassis. De fleste spillere har en skrue på baksiden som kan benyttes. (se bildet)

Påse at CD-spillerens originale jording er god nok og at kabelen er riktig dimensjonert. I forhold til dagens standarder kan det være lurt å trekke en ny kabel på 2,5mm² direkte fra CD-spilleren og til batteriet. Dette må du da også gjøre med plusskabelen. Pass på å bruke en sikring til plusskabelen så nære batteriet som mulig.Slik skal det se ut:

jording-ill
 Jord til bilens chassis  Jord til bilens chassis

Jord i mellom spillerens jordingspunkt og forsterkerens jordingspunkt

Oppdatert
Gå til innholdet