av Jan Erik Elverum | Publisert: 27.02.19
Ved sammenkobling av flere høyttalere er det viktig å være klar over hvordan det gjøres for å få riktig belastning av forsterkeren.
En forsterker leverer mer strøm til en subwoofer med lav impedanse (Ohm) enn den gjør til en med høyere impedanse. Men det er stor forskjell på hvor lavt du kan belaste en forsterker. Her er det viktig at du ser på dataene for forsterkeren din (se gjerne i bruksanvisningen for å finne dette) Det er viktig at du ikke belaster forskeren lavere enn det den er beregnet for. Når forsterkeren lastes ned vil den yte mer effekt, men lydkvaliteten blir ikke bedre. Ønsker du best mulig lydkvalitet, anbefaler vi at du laster denne i 4 Ohm. Skal du ha mest mulig effekt - mest mulig "booom", kan du laste forsterkeren ned mot det som angitt i dataene.
Vær oppmerksom på at en dobbelt-spole (DVC) basshøyttaler vil oppføre seg som om du kobler to stk. med enkel spole. DVC-subwoofere tilbyr samme ytelse enten de kobles i serie eller parallell. Strømhåndtering, frekvensrespons og andre spesifikasjoner endres ikke - den eneste forskjellen er impedansen (belastningen) for forsterkeren. Du kan kjenne igjen en DVC subwoofer på at denne da har 4 høyttalerterminaler - mens en SVC subwoofer har 2.
SVC (Single Voice Coil)
Subwoofer med enkel talespole.
DVC (Dual Voice Coil)
Subwoofer med dobbel talespole.
En vanlig enkel høyttalertilkobling ser slik ut, men skal vi koble sammen flere, er det spesielle forhold vi må ta hensyn til.
Dersom man benytter en 2- eller 4-kanals forsterker er det vanlig å brokoble to utganger ved tilkobling av subwoofer(e) . Måtene å koble selve subwooferne/høyttalerne på blir de samme, men her er det viktig å tenke på at ved brokobling dobles belastningen per kanal (halverer Ohm-verdien). Med andre ord, kobler du en 4 Ohms subwoofer med brokobling mot en 2-kanals forsterker er belastningen per kanal 2 Ohm. De fleste flerkanals forsterkere er ikke oppgitt til å tåle lavere motstand enn dette, så man bør derfor sjekke hvor lav motstand forsterkeren tåler.
2 stk basshøyttalere på 4 ohm hver som skal kobles til en forsterker Hvis du da parallellkobler disse på forsterkeren vil belastningen på forsterkeren bli 2 Ohm. Det er viktig å være klar over dette, da det er forskjell på hvor langt ned forsterkere kan lastes. De fleste forsterkere av brukbar kvalitet klarer 2 Ohm, og mange er også oppgitt lavere enn dette. Sjekk forsterkerens spesifikasjoner.
Når vi parallell kobler høyttalerne vil det si at vi kobler flere høyttalere sammen. Med pluss mot pluss og minus mot minus. Det er nå Ohms lov kommer til nytte. Hvis vi parallellkobler to elementer, vil resultatet bli at Ohm verdien halveres.
Det samme gjelder om du har et høyttalerelement med dobbel spole. Du må da regne på hver enkelt spole. Om du parallellkobler den doble spolen på din 2x4 Ohm høyttaler, vil resultatet bli 2 Ohm.
Når vi parallell kobler spolene, blir det det samme som hvi vi kobler flere høyttalere sammen med pluss mot pluss og minus mot minus. Det er nå Ohms lov kommer til nytte. Så igjen: Hvis vi parallellkobler 2 spoler eller elementer vil Ohm-verdien halveres.
2 stk basshøyttalere på 1 ohm hver som skal kobles til en forsterker som kan lastes ned til 2 Ohm. Hvis du da seriekobler disse på forsterkeren vil belastningen på forsterkeren bli 2 Ohm. Det er viktig å være klar over dette, da det er forskjell på hvor langt ned forsterkere kan lastes. De fleste forsterkere av brukbar kvalitet klarer 2 Ohm, og mange er også oppgitt lavere enn dette. Sjekk forsterkerens spesifikasjoner.
Vi skal nå koble to høyttalere - høytaler(1) og høyttaler(2) - i serie. Når du seriekobler elementene, kobler du fra pluss på forsterker til pluss på høyttaler(1) videre fra minus på (1) til pluss på (2), og videre der igjen fra minus på (2) til minus på forsterker som vist i illustrasjonen. Når du seriekobler to høyttalere, vil Ohm verdien dobles.
Det samme gjelder om du har et høyttalerelement med dobbel spole. Du må da regne på hver enkelt spole. Om du seriekobler den doble spolen på din 2x1 Ohm høyttaler, vil resultatet bli 2 Ohm.
Når vi seriekobler spolene, blir det det samme som hvis vi kobler flere høyttalere sammen i serie. Igjen regner vi dette ut fra Ohms lov: Hvis vi seriekobler 2 spoler eller elementer vil Ohm-verdien dobles.
Vi kan også kombinere parallell- og seriekobling. Dette gir større fleksibilitet for å få ønsket Ohm verdi. Her et eksempel hvor vi bruker to elementer som begge har dobbel spole:
Vi kombinerer parallell og seriekobling på 4 stk subwoofere. Hvis alle disse subwooferene er 4O - Vil denne konfigurasjonen gi 4O last til forsterkeren:
Les mer om brokobling.