Meny
0stk
Sum:
0,-
inkl. mva.
forsterker-ill-kobling

Brokobling av flerkanalsforsterker

For å koble en subwoofer mot en 2- eller 4-kanals forsterker er det mest hensiktsmessig å brokoble utgangene.

Hva er brokobling?

Brokobling refererer til å kombinere to kanaler på en flerkanalsforsterker. To kanaler brokoblet gir èn kanal med opptil dobbel spenning.
Brokobling er hensiktsmessig når man skal koble èn eller flere subwoofere mot en flerkanalsforsterker, og gir høyere effekt enn ved å benytte èn og èn kanal. Man oppnår nesten fire ganger effekten ved en slik kobling kontra en normal tilkobling.

En ulempe ved å brokoble forsterkere er at du må være forsiktig så du ikke kobler for lav impedansbelastning, ellers kan du skade forsterkeren. Faren ved å kjøre en forsterker med for lav impedansbelastning er at forsterkeren kan overopphetes og skades.


Se alle våre forsterkere her. Før du forsøker å brokoble en forsterker er det noen ting man må ta hensyn til. Ikke alle forsterkere er designet for slik kobling, så det er lurt å sjekke spesifikasjonene.
Det er også viktig å tenke over belastningen (Ohm) , da man ved brokobling dobler belastningen (halverer Ohm-verdien) per kanal. Brokobler man en 4 Ohm's subwoofer på f.eks. en 2-kanals forsterker, vil forsterkerens belastning bli 2 Ohm per kanal.
De fleste flerkanals forsterkere er ikke spesifisert til å tåle lavere enn 2 Ohm per kanal.

» Parallell- og seriekobling - hvordan koble høyttalere og subwoofereHvordan brokobles to kanaler?

For å brokoble to kanaler, se etter høyttalertilkoblingene på forsterkeren. På en to-kanals forsterker vil du se fire tilkoblinger - en pluss- og en minus-tilkobling for hver kanal. Ved brokobling kobler man pluss fra subwooferen til pluss på kanal 1, og minus fra subwooferen til minus på kanal 2 . Vanligvis vil det være en koblingsanvisning ved terminalene og/eller i brukermanualen.

1xsub-2ch-forsterker-m-detalj


Å bruke en 4-kanals forsterker til både høyttalere og subwoofer

En mye brukt løsning er å bruke en 4-kanals forsterker til 2 vanlige høyttalere + 1 subwoofer. De samme reglene gjelder her.. Frontkanalene kobler du som vanlig - høyre og venstre kanal. Bakkanalene brokobler du til subwooferen.


Kan jeg koble flere subwoofere på èn brokobling?

Man kan fint koble flere enn èn subwoofer på en brokobling - men siden 2- og 4-kanals forsterkere oftest har noe begrenset med tilgjengelig effekt vil det vanligvis være mest hensiktsmessig med en monoforsterker. Det er også her viktig å tenke over belastningen (Ohm) , da man ved brokobling dobler belastningen (halverer Ohm-verdien) 

fortserker-tri-mode


Hva med monoforsterker?

En monoforsterker er - som det ligger i navnet - en 1-kanals forsterker. Siden brokobling handler om å kombinere flere kanaler kan derfor ikke en monoforsterker brokobles.
Siden en del monoforsterkere har "A" og "B"-tilkoblinger kan dette lett misforståes, men dette er tilkoblingspunkter som henger sammen for å lettere koble til flere sett med ledninger. Å kombinere A og B vil derfor ikke ha noen annen effekt enn om man kobler A eller B alene.


tips-rod

Se også:En typisk pakke..

med 4-kanals forsterker, fronthøyttalere og subwoofer 
jbl_pakke
Oppdatert
Gå til innholdet